Čestitke Farhadiju na Zlatnom globusu

TEHERAN, 17. januara 2012. (Beta-AFP) - Zamenik iranskog ministra kulture čestitao je reditelju filma "Razvod: Nader i Simin", Asgaru Farhadiju na Zlatnom globusu za najbolji strani film, javila je u utorak agencija Mehr.

Iransko ministarstvo kulture prvobitno je zabranilo Farhadiju da snima film zato što je stao u odbranu kolege Džafara Panahija, ali je posle mesec dana ta zabrana ukinuta. Panahi je osudjen na šest godina zatvora i na 20 godina zabrane da snima i putuje van zemlje zato što je pokušao da snimi film o predsedničkim izborima 2009. godine.

"Islamska revolucija je rodjenje nove velike civilizacije ... Ako se uklone prepreke i zaslepljenost, svakog dana ćemo prisustvovati dobrom prijemu kulturnih i filmskih dela Irana", rekao je zamenik iranskog ministra kulture DŽavad Šamagdari.

On je kazao da je "Farhadi uspeo da ukloni te prepreke i zaslepljenost".

"Čestitam Farhadiju, filmskoj zajednici i iranskom narodu na tom uspehu", rekao je taj zvaničnik.

Film "Razvod: Nader i Simin" koji govori o problematičnom braku i sukobu strogih verskih normi i modernog života u Iranu, dobio je Zlatnog medveda na prošlogodišnjem festivalu u Berlinu i Srebrne medvede za najbolju mušku i žensku glumačku postavu.

Pogledajte još