Odata poslednja pošta Miljanu Miljaniću

"Pripala mi je najčasnija ali i najtužnija dužnost da se u ime Crvene zvezde i u svoje lično ime oprostim od Miljana. Ako se za jednu ličniost može reći da je simbol fudbala onda je to Miljan", rekao je bivši igrač i trener Zvezde Vladica Popović.

On je dodao i da je imao čast da sa Miljanićem sarađuje i bude prijatelj i kum, i dodao da osim Zvezde danas tuguje fudbalska Srbija, Crna Gora i Evropa.

Na komemoraciji je kao predstavik Real Madrida govorio nekadašnji kapiten te ekipe Amansio Amaro koji je igrao u "kraljevskom klubu", kada ga je sa klupe vodio Miljanić.

"On je uneo revoluciju u način na koji treba da se igra fudbal , čak je i danas teško da se razume koliki je on bio vizionar", rekao je Amansio.

On se sa govornice podsetio trenutaka kada su on i Miljanić sredinom sedamdesetih sarađivali u Madridu i u ime Rael Madrida izjavio saucešće porodici.

"Ostavio je veliki trag kao vizionar i veliki čovek fudbala, i uvek ćemo ga se sećati", rekao je Amansio.

Među prisutnima kao predstavnik Reala bio je i bivši napadač tog kluba Emilio Butragenjo.

(old_image)

Ispred Evropske fudbalske federacije (UEFA) obratio se član Izvršnog komiteta UEFA Mirtea Sandu.

"U ime predsednika UEFA Mišela Platinija, ovde sam da odam počast jednoj od najvećih ličnosti u fudbalskoj istoriji i velikom vizionaru Miljanu Miljaniću. Zahvaljujući njemu fudbal je danas interesantniji", kazao je Sandu.

Predstavnik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Vlatko Marković istakao je veliko poštovanje koje je Miljanić decenijama uživao u FIFA, što potvrđuju i brojne nagrade koje je od te organizacije dobio.

"Danas žalimo za jednim od najvećih fudbalera i trenera. Otišao je čovek, snaga i ličnost. FIFA će i ubuduće obeležavati ovaj dan", rekao je Marković koji je predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske.

On je dodao i da će Miljanića pamtiti kao velikog prijatelja koji se odlikovao pameći i prijateljstvom i kazao "imao je dušu u bezdušna vremena".

Ispred Fudbaškog saveza Srbije na komemoraciji je govorio predsednik Tomislav Karadžić koji je rekao da je Miljanić predstavio Srbiju svetu i istovremeno doveo svet u Srbiju.

"Poznavajući Miljana, svet je upoznao i nas, našu zemlju, sport i kulturu. Miljan nas je predstavio svetu i doveo svet kod nas", kazao je Karadžić.

(old_image)

Na komemoraciji se okupilo više od šest stotina ljudi među kojima je bilo mnogo gostiju iz inostranstva i ličnosti iz fudbalskog i sportskog života Srbije i bivše Jugoslavije.

Miljan Miljanić umro je u petak u Beogardu a biće sahranje danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

On je tokom karijere bio igrač i trener Crvene zvezde sa kojom je osvojio deset titula šampiona Jugoslavije.

Trener reprezentacije Jugoslavije bio je u dva navrata, i dva puta je vodio taj tim na prvenstvima sveta 1974. i 1982.

Bio je jedan od prvih stručnjaka iz inostranstva koji su radili u Španiji tokom režima Franciska Franka. Trenirao je Real Madrid sa kojim je osvojio i prvenstvo i Kup Španije a u toj zemlji radio je i u Valensiji.

Bio je i među prvim stručnjacima koji su svoje znanje preneli i van granica Evrope u Katar i Afriku.

Obavljao je i funkciju predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije i Srbije i Crne gore. Izabran je i za počasnog predsednika fudbaskog savez Srbije.

Beta

Pogledajte još