Otvoren filmski festival Kustendorf

MOKRA GORA, 17. januara 2012. (Beta) - Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je otvarajući festival Kustendorf da ministarstvo podržava tu manifestaciju jer ona neguje nezavisnu produkciju i podstiče stvaralaštvo mladih.

"Moguće je uraditi veliki posao a Kustendorf to jeste samo ako se dobro zabavljate i ako se u tom zabavljanju uče i učestvuju i mladi", rekao je Marković.

Osnivač i reditelj Emir Kusturica rekao je da je i više nego zadovoljan što taj festival može da predstavi najbolje autore i stvaraoce filma među kojima i, kako je istakao, najbolju živu glumicu Izabel Iper, reditelja Ejbela Feraru kao i Tjeri Fremona.

On je zahvalio Vladi Srbije koja svake godine podržava festival koji, kako je dodao, nema sponzore ni reklame.

Selektor Kanskog festivala Tjeri Fremon rekao je da su filmski festivali važni jer filmskim stvaraocima omogućavaju da putuju, upoznaju publiku, dele emocije.

Na glavnom trgu u Kustendorfu, večeras je prikazana filmska retrospektiva festivala u proteklih pet godina, kao i njegovih gostiju Džima Džarmuša, Nikite Mihalkova, Džonija Depa. U filmu je prikazano i simbolično "sahranjivanje" holivudskog hita Umri muški 4 i njegovog "povampirivanja" godinu dana kasnije.

Otvaranje festivala obeležio je veliki vatromet, a uz zvuke trube služila se vruća rakija i kuvano vino.

Pogledajte još