Češka ima malo koristi od EU

PRAG, 18.januara 2012. (Beta) – Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio je na medjunarodnoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji da je pozitivan efekat članstva Češke u Evropskoj uniji veoma mali, ako ne i nikakav, javljaju u sredu češki mediji.

“Moja procena je da je čist pozitivan efekat članstva veoma mali, ako ne i negativan. Veoma spor privredni rast nakon više od pola veka produbljivanja integracionog procesa i nametanje parola ‘što više Evrope to bolje’ nagoveštava da bi upravo suprotno moglo da bude istina”, kazao je Klaus na medjunarodnoj konferenciji na temu modernizacije privrede arapskog sveta u Rijadu, prenose češki mediji.

Češki predsednik je medju prednosti članstva u EU za nove članice tog saveza svrstao poboljšanje imidža zemlje zbog toga što se nalazi u klubu razvijenih, što može da privuče investitore i proširi tržište.

Klaus je novčanu pomoć koju Češka dobija iz evropske kase označio kao irelevantnu, kao i korist od obavezne primene evropske legislative.

Medju štetnim faktorima članstva naveo je činjenicu da sve zemlje moraju da finansiraju skupe i neefikasne evropske insititucije, birokratiju u zemlji vezanu za EU, usvajanje zakona koji donosi centralizaciju, kao “uvoz” darežljivog i demotivirajućeg evropskog socijalnog sistema.