Dinkić za povećanje izbornog cenzusa

BEOGRAD, 18. januara 2012. (Beta) – Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić rekao je u sredu da podržava predlog za povećanje izbornog cenzusa na sedam odsto i da nema ništa protiv da se cenzus podigne i na 10 odsto, kao i da se zalaže za direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština.

“Ko god to predloži glasaćemo za. Ako se u izbornoj godini pravi presedan promenom izbornih zakona onda bi pored podizanja cenzusa trebalo uvesti i direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština”, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare.

Dinkić je rekao da bi čelnike lokalnih samouprava trebalo da biraju gradjani, a ne da ih, kao po aktuelnom zakonu, postavljaju partijske centrale.

Na pitanje da li bi država trebalo da prekine finansiranje dvorskog kompleksa Karadordjevića, Dinkić je rekao da na to gleda kao i na svaki drugi muzej i očuvanje kulturne baštine.

“To je deo naše tradicije i istorije i kao što se muzeji finansiraju u krizi tako bi trebalo finansirati i dvorski kompleks”, rekao je Dinkić i dodao da je on za održavanje dvorskog kompleksa koji bi trebalo koristiti u turističke svrhe.