Obustavljeno spašavanje zbog pomeranja broda

RIM, 18. januara 2012. (Beta-AP) - Brod Kosta Konkordia vredan 450 miliona dolara putovao je sa više od 4.200 putnika i članova posade kada se u petak uveče nasukao na greben kod italijanskog ostrva Điljo.

Do sada je potvrdjena smrt 11 osoba, od kojih je pet nađeno u utorak. Njihov identitet još nije utvrdjen. Na spisku nestalih ima 28 imena.

Italijanski zvaničnici se nadaju da će posle detaljnog merenja instrumentima moći da utvrde da li se brod ponovo učvrstio što će dozvoliti da vatrogasci i ronioci nastave potragu.

Pored operacija spasavanja velika pažnja javnosti usredsredjena je na akciju kapetana broda tokom i posle brodoloma.

Kapetan broda Frančesko Sketino optuzen je za višestruko ubistvo iz nehata, brodolom i napuštanje broda, uhapšen je u subotu, a noćas je pušten i odredjen mu je kućni pritvor.

Posle odluke suda o smeštanju u kućni pritvor, policija i karabinjeri sproveli su ga do njegovog doma, u koji su ušli na sporedan ulaz izbegavajući fotografe i snimatelje, preneli su italijanski mediji.

Sketino, optužen da je napustio brod pre putnika, rekao je u svoju odbranu da je on manevrom približavanja broda obali spasio mnoge živote a da je pao sa broda i nije mogao da se vrati nazad na njega.

Pogledajte još