Osipa se podrška zakonima SOPA i PIPA

LONDON/VAŠINGTON, 19. januara 2012. (Beta) - Kontroverzni američki zakoni o borbi protiv piraterije, poznati pod skraćenicama Sopa i Pipa, izgubili su podršku osam članova Kongresa nakon velikih protesta internet zajednice, javlja u četvrtak ujutro Bi-Bi-Si (BBC).

Podršku su, pored ostalih, uskratili Marko Rubio sa Floride, zvezda u usponu Republikanske stranke, i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija - koji su bili medju potpisnicima zakonskih predloga.

Pipa, Zakon o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act), imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Rubio i Blant saopštili da više ne stoje iza njega.

Senat je ranije najavio da će glasanje o tom zakonu početi 24. januara, dok je Predstavnički dom obznanio da će u februaru nastaviti razmatranje Sope, Zakona o stopiranju onlajn piraterije (Stop online piracy Act).

Oba zakonska predloga su se, medjutim, u sredu suočila sa žestokom osudom internetske zajednice koja smatra da se iza zaštite autorskih prava i intelektualne svojine krije cenzura, i da će primena ovih zakona drastično izmeniti prirodu Interneta.

Besplatna enciklopedija Vikipedija je na 24 časa blokirala svoje stranice na engleskom jeziku, a slično su postupili blog servis Vordpres i servis za vesti Reddit. Veb pretraživač Gugl je pozvao korisnike da se suprotstave cenzuri, a Fajerfoks je svoju naslovnu stranu ofarbao u crno a preko svoje maskote, lisice, stavio crnu traku.

Protestu se priključilo više od 7.000 sajtova.

Pogledajte još