Vaterpolo - dva dana do puta za Peking

Prvi meč Srbija igra protiv Nemačke, a zatim slede dueli sa Hrvatskom, SAD, Kinom i Italijom. U grupi A će se boriti Španija, Australija, Mađarska, Crna Gora, Grčka, Kanada. Poslednji rezultat koji je naš tim napravio na Olimpijadi jeste srebro iz Atine. 


Prvi meč naš tim igra protiv Nemačke, a o prvim utakmicama u Pekingu selektor Dejan Udovičić kaže:
Meč protiv Nemačke je jako bitan, ali dobro je što imamo iskustvo  s njima, jer i u Malagi smo odmerili snage. Utakmica će biti teška, a lično ne očekujem rezultat koji je bio u Malagi. Nadam se da ćemo iz prvog meča izaći kao pobednici i napraviti dobar uvod za utakmice koje dolaze u 2. i 3. kolu protiv Hrvatske i Amerike“. 

Poslednje zlato osvojeno je pre čak 20 godina, Da li je realno sada očekivati najsjajnije odličije?
Pošto idemo kao Srbija, sve što je bilo niti nas opterećuje, niti nas obavezuje. Imamo svoje ambicije, motive i želje, a nedavno smo igrali finala i u Svetskoj ligi i na Evropskom prvenstvu, tako da ćemo sve uraditi da dođemo u situaciju da se uopšte borimo za neku medalju. Početni cilj je da, kao i u Španiji, pokušamo da budemo prvi u grupi i tako uđemo direktno u ½ finale, bez četvrtfinalnog meča. Nakon toga bi sve bilo moguće, jer nema lakih protivnika. Od dvanaest reprezentacija bar osam konkurišu za medalju, a jedan gol i jedan napad mogu odlučivati o nečijoj sudbini. Takođe je važno da se dobro aklimatizujemo i nadam se da će nam kontrolni mečevi sa Grčkom i Kanadom dosta pomoći“. 


Jedna od reprezentacija koja je najozbiljniji kandidat za zlato je i Crna Gora. Da li je realno nadati se finalu iz Španije?
„Mi bismo to voleli, ali sve je otvoreno. Motiv nam sigurno ne manjka, bitno je prvo odigrati te mečeve u grupi, a jedino što znam jeste da nećemo kalkulisati u odnosu na drugu grupu, kao što nikada do sada nismo ni radili“. 


Dilema oko sastava ekipe i dalje postoji?
„Opcija je, kao što je bila i pred Malagu, da li ćemo igrati sa dva ili tri centra. Na evropskom je odluka pala na tri, jer se igralo pet mečeva u nizu, pa je bilo teško izdržati taj tempo. U Pekingu će se igrati svaki drugi dan, pa je samim tim situacija  drugačija i napor centara može lakše da se podnese. U mečevima protiv Italije, Mađarske i Crne Gore bilo je dosta isključenja, pa je dolazilo do manjka igrača na drugim pozicijama, tako da i to treba razmotriti. I igrači sve to znaju i za sada je najbitnije da se dobro radi i da povrede koje sada imamo (Branko Peković i Vlada Vujasinović) što pre budu sanirane. Svi pokazuju izuzetnu želju i motiv da se nađu u sastavu. Kojih 13 će igrati zavisi najviše od taktičkih stvari koje mogu da nam pomognu na turniru“. 

Dva velika takmičenja su završena ovog leta, a najznačajnije počinje 10. avgusta. Igrači su se dosta istrošili, ali forma svih je tempirana upravo za Peking. Šta može da odluči na ovom poslednjem turniru?
„Sve je bitno, počevši od aklimatizacije, preko kriterijuma suđenja i drugih stvari, ali nama je najvažnije da ostanemo hladne glave i da bez obzira na to šta se dešava oko bazena igrači budu ti koji odlučuju o sudbini. Dovoljno smo iskusni, imamo veliku želju i verujem da nas ništa neće poremetiti. Osam ekipa, po meni, mogu da igraju finale, a dobar primer je Grčka koja je u Malagi bila jedanaesta, a tri utakmice u grupi je odigrala fenomenalno. Španija je takođe imala odlična izdanja, bila je i domaćin, ali završili su kao sedmi. Sve je otvoreno, a jedino bih Kinu mogao da stavim u neku drugu kategoriju. Nemci i Italijani će sigurno biti opasni, Crnogorci su pokazali svoju snagu, koju smo mi i znali još prošle godine, Hrvati su svetski prvaci, Mađari olimpijski šampioni, Amerika i Australija svakoga mogu da pobede i na kraju Kanada koja je napravila veliki pozitivan iskorak“. 


Da li postoji bojazan ponavljanja suđenja sa Evropskog prvenstva?
„ Ja bih voleo da se to ponovi, jer se nadam da smo izvukli pouke i da bismo sada mnogo bolje odreagovali. U situaciji smo da znamo da nemamo nikakv lobi i logistiku koja bi podržala ekipu na neki drugi način. Mada, ne bih želeo da idemo u priču o seđenju unapred. Treba imati pozitivan stav po pitanju svega kako bismo ostali normalni i na zemlji. Suđenje nikada nije bilo direktno za nas, niti će ikada biti. Ne treba sada o tome pričati. Mi smo pokušavali da ubacimo naše ljude na neka mesta i ranije, ali nismo uspevali. Sve to nam daje neku pozitivnu snagu i energiju da idemo do kraja“. 


Na put u petak idu tri golmana?
„To je neophodno zbog načina treninga koji ćemo imati do 10. U Malagu nisu išli pošto je takmičarski turnir već počeo, a u Pekingu ćemo imati važne treninge sedam dana, tako da Šefika ne želimo da opteretimo previše pre samog početka“.

Katarina Stojković 
30. jul 2008.

Pogledajte još