Smanjeno učešće za stambene kredite

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) - Vlada Srbije usvojila je u četvrtak uredbu o subvencijama za stambene kredite, kojom je učešće smanjeno sa 10 na pet odsto, rečeno je novinarima u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Uredba će omogućiti da gradjani lakše dodju do stambenih kredita, jer predvidja i povećanje limita pojedinačnih mesečnih primanja korisnika kredita sa 120.000 na 150.000 dinara, navodi se u materijalu podeljenom novinarima pre konferencije za novinare u Vladi Srbije.

Gradjani koji se ove godine odluče za kupovinu stana putem subvencionisanih zajmova moći ce to da učine po znatno povoljnijim uslovima - sa duplo manjim učesćem i nizom kamatnom stopom, koja će iznositi maksimalno 4,5 odsto plus sestomesecni euribor.

Prema novoj uredbi, kredite će moći da uzmu i bračni parovi stariji od 45 godina, maksimalan rok otplate je 30 godina, a korisnik kredita ne sme da ima više od 70 godina pri isplati poslednje rate kredita.

Vlada je odlučila i da prizna odluku Medjunarodnog arbitražnog suda u Parizu kojom je američkoj kompaniji Univorld (Uniworld) vraćeno niško preduzeće Srbija-turist.

Arbitražnom odlukom, donetom 14. maja 2011. godine, utvrdjeno je da je Univorld do kraja 2005. godine u Srbija-turist uložio 5,64 miliona dolara, umesto ugovorenih 6,78 miliona, zbog čega je američka kompanija obavezna da investira dodatnih 3,36 miliona, čime bi ispunila sve obaveze predvidjene ugovorom.

Pogledajte još