Unesko skinuo bečke balove sa liste baštine

BEČ, 19. januara 2012. (Beta-AFP) - Austrijska komisija Uneska odlučila je u četvrtak da izbriše sve tradicionalne bečke balove sa liste nematerijalne kulturne baštine Austrije zbog prisustva ekstremno desničarskih studentskih grupa na jednom od njih.

Komisija je izrazila žaljenje jer je, kada je na listu stavljala sve balove, previdela i one koje organizuju desničarska udruženja.

"Odmah smo odlučili da povučemo celokupnu listu tradicionalnih bečkih balova. Da bi nešto moglo da bude na našoj listi mora da bude u skladu sa vrednostima i principima Uneska, kod koga su prioritet tolerancija i poštovanje za druge kulture, kao i odbrana kulturnog diverziteta", rekla je predsednica austrijske komisije Uneska, Eva Novotna.

Ona je pozvala organizacione komitete balova da "očiste" svoje liste od desničarskih učesnika, dodajući da bi tako revidirane liste mogle da ponovo vrate bečke balove na listu austrijskog komiteta Uneska.

Bal bečkih studentskih udruženja, koji je jedan od 17 balova na listi koju je austrijski komitet poslao kao predlog Unesku da budu uvršteni na listu svetske kulturne baštine, svake godine privlači desničare iz Nemačke i Austrije.

Pogledajte još