FIFA pokušava da spreči bojkot reprezentativaca Togoa

DORTMUND, 18. juna 2006. (Beta-AP) - Svetska fudbalska federacija (FIFA) apelovala je danas na igrače Togoa da odustanu od najavljenog bojkota utakmice Grupe G protiv reprezentacije Švajcarske.
Utakmica Grupe G, između Švajcarske i Togoa, igra se u ponedeljak, a igrači te afričke zemlje razmatraju mogućnost da se ne pojave na stadionu jer su nezadovoljni raspodelom premija za učešće na Svetskom prvenstvu.
Portparol FIFA Andreas Heren potvrdio je da se ta organizacija umešala u taj slučaj kako bi ubedila igrače Togoa da ipak dođu na meč sa Švajcarcima.
"Kada smo čuli da je bilo problema i da ima igrača koji neće da putuju na utakmicu, kontaktirali smo tim Togoa preko svih zvaničnih i nezvaničnih kanala", kazao je Heren.
On je dodao da su zvaničnici FIFA pokušali da objasne igračima Togoa da bi nedolazak na utakmicu bio "najgora stvar" koju bi mogli da urade.
Prema njegovim rečima, ekipa Togoa bi bila diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u slučaju bojkota, a Fudbalski savez te zemlje bi bio kažnjen.
U višedecenijskoj istoriji Svetskih prvenstava nikada se nije desilo da neka reprezentacija bojkotuje meč.
Igrači su od Fudbalskog saveza Togoa tražili po 155.000 evra samo za plasman na Svetsko prvenstvo, plus po 30.000 evra za svaku pobedu, odnosno 15.000 evra za nerešen rezultat koji ostvare.
Zvaničnici Saveza smatrali su da je to jako puno novca za jednu siromašnu i malu zapadnoafričku zemlju u kojoj je prosečna plata 30 američkih dolara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.