Na Kustendorfu prioritet dat osobenim autorima

MOKRA GORA, 20. januara 2012. (Beta) - Član žirija filmskog festivala Kustendorf Zoran Cvijanović izjavio je u petak da će u ocenjivanju takmičarskog programa prioritet biti dat autorima koji su pokazali osobenost i na sebi svojstven način dočarali temu kojom su se bavili u svojim filmskim radovima.

"Još nismo diskutovali o tome, jer ne znamo kakve ćemo sve filmove videti do kraja festivala, ali generalno je stav Kustendorfa da se mladi ohrabre i na neki način upute da razvijaju svoje osobenosti, da shvate da je svako drugačiji i jedinstven", rekao je Cvijanović agenciji Beta.

On je naveo da su i gosti ranijih festivala, reditelji Džim Džarmuš i Nikita Mihalkov, glumac Džoni Dep i svi drugi, mladim autorima poručili da cene sebe kao nešto neponovljivo i jedinstveno, i da u razvijanju sopstvene osobenosti traže nekog budućeg umetnika koji će sve da iznenadi i obraduje.

Upitan o takmičarskim filmovima koji su do sada prikazani na festivalu, Cvijanović je rekao da je prvi utisak uvek uzbudljiv, jer su to ostvarenja koja imaju veliki potencijal da njihovi autori jednog dana snime i prikažu celovečernji film.

Dodao je da voli Kustendorf, jer se na tom festivalu može videti presek filmskog stvaralaštva iz prethodne godine, a organizatori i selektori Emir, Maja i Dunja Kusturica odaberu program koji publici ostavlja utisak da nije propustila da vidi nijedno od bitnih ostvarenja.

Cvijanović je rekao da je iz festivalskog programa koji je prikazan u selekciji "retrospektiva velikana", na njega najviše uticao autobiografski film Kim Ki-duka "Ararang", jer je "sastavljen na potpuno neopisiv i neobjašnjivo iskren način".

Pogledajte još