Predškolsko za Rome

BEOGRAD, 31. jul 2008. (FoNet) - Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji saopštila je danas da je 81 romsko dete iz naselja "Gazela" završilo četvoromesečni program predškolske pripreme.

Program predškolske pripreme obuhvatio je romsku decu, uzrasta između šest i 12 godina, koja su ostala van obrazovnog sistema, navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS Entoni Pahigijan rekao je da je sada potrebno pronaći osnovnu školu u koju će ova deca biti upisana, kao i da gradske vlasti tek treba da pomognu roditeljima oko izbora škole.

"Vlasti moraju da garantuju da će sva deca imati pristup obrazovanju. Mi ćemo blisko sarađivati sa njima, kao i sa predstavnicima romske zajednice, kako bismo obezbedili ova prava", rekao je Pahigijan.

Koordinacioni centar za inkluziju Roma Grada Beograda inicirao program predškolskog obrazovanja, a podržali su ga gradski Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu, Misija OEBS u Srbiji, Vlada Španije i Evropska agencija za rekonstrukciju.

Pogledajte još