Obradović traži smenu Ugričića

BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je u petak da bi Vlada Srbije trebala da smeni direktor Narodne biblioteke Srbije Sretena Ugričića jer je potpisao papir kojim se opravdava izjava crnogorskog pisca o pokušaju atentata na državne funkcionere Srbije i Republike Srpske.

"Ja sam ministar koji misli da taj čovek (Ugričić) ne bi trebalo da bude direktor Narodne biblioteke i da vlada treba da ga smeni. Potpisivanje papira kojim pokušava da se amnestira pokušaj ubistva visokih državnih funkcionera i verskog poglavara nema veze sa pravom na slobodu izjašnjavanja i mislim da takav čovek ne treba da obavlja posao direktora Narodne biblioteke", kazao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je dodao da vlada treba da ga smeni pa da onda Ugričić sa druge pozicije objašnjava šta je mislio kad je stavio potpis ispod takvog teksta.

Obradović je rekao da očekuje da ministar kulture Predrag Marković danas vladi predloži odgovarajuće rešenje u vezi sa tim slučajem.

Prema njegovim rečima, ministri koji su u četvrtak učestvovali na sednici vlade u raspravi o tom slučaju bili su zgroženi činjenicom da jedan državni službenik može da potpiše papir kojim se praktično opravdava pokusaj atentata na najviše državne funkcionere Srbije i Republike Srpske i jednog verskog poglavara.

Dodao je da su svi ministri na sednici osudili taj akt.

Pogledajte još