Digitalizacija kataloga o Holokaustu

BERLIN, 1. augusta 2008. (Beta-AP) - Nemački arhiv je odlučio da uradi digitalizaciju kataloga u kome se nalazi više od 17,5 miliona svedočenja onih koji su preživeli Holokaust tokom Drugog svetskog rata, a koja su zabeležili radnici Crvenog krsta tokom 1950-tih.

Portparolka arhiva Međunarodnog istražnog servisa (ITS) u Bad Arolsenu na severu Nemačke, Katrin Flor izjavila je da arhiv nikad nije bio detaljno istražen, kao i da bi nove informacije mogle da popune "istorijske rupe" o sudbinama preživelih nakon rata.

"Koliko je bilo preživelih, u koje zemlje su emigrirali i zbog čega, sve su to zanimljive informacije koje bi svakako njihove porodice htele da znaju, ali i neki budući istraživači", dodaje Florova.

Fajlovi koji su 57 godina držani u tajnosti, 2007. godine su otvoreni za porodice žrtava i istoričare, a poslati su i centrima žrtava Holokausta u SAD, Izraelu i Poljskoj. Za sada je pregledano tek 30 odsto ukupnog materijala koji zauzima 26 kilometara prostora u arhivskim skladištima.

Pogledajte još