Dan Vojske Srbije ubuduće 23. aprila

BEOGRAD, 21. januara 2012. (Beta) - Dan Vojske Srbije od 2012. godine slaviće se 23. aprila, kao sećanje na podizanje Drugog srpskog ustanka 1815, dok će se 15. februara obeležavati samo Dan državnosti, piše u subotu dnevnik "Pres".

Predlog da se Dan Vojske obeležava 23. aprila, kako je navedeno, ministar odbrane Dragan Šutanovac uputio je početkom januara predsedniku Srbije Borisu Tadiću koji je taj predlog potpisao.

Šutanovac je rekao za "Pres" da resorno ministarstvo i Vojska Srbije duže vreme razmišljaju da se Dan državnosti i Dan Vojske Srbije odvoje.

"S obzirom na to da od ove godine gradjani za Dan državnosti imaju dva neradna dana, logično je da se pronadje neki adekvatan, istorijski važan datum za obeležavanje Dana Vojske, kako bi gradjani, mogli zajedno sa vojskom da učestvuju u praznovanju", rekao je Šutanovac.

Za obeležavanje Dana Vojske izabran je 23. april, jer je na taj dan 1815. godine u Takovu podignut Drugi srpski ustanak, čime su pokrenuti procesi za stvaranje nove srpske državnosti u kojima je vojska imala bitnu ulogu.

Pogledajte još