Odata pošta žrtvama Novosadske racije

NOVI SAD, 21. januara 2012. (Beta) - Stotinak gradjana u subotu je na poziv Antifašističke akcije Novog Sada (AFANS) na Keju žrtava racije odalo poštu žrtvama Novosadske racije.

Pored aktivista AFANS-a, odavanju pošte prisustvovali su i članovi rodbine nekih od stradalih u raciji pre 70 godina. Oni su, tačno u podne, ispred spomenika "Porodica" položili vence i cveće.

AFANS je ranije pozvala gradjane da im se pridruže u odvanju pošte žrtvama racije "bez političara i popova". Oni su u pozivu naveli da poginulih treba da se sećaju gradjani, a ne oni koji su tu zbog "plate, protokola ili večnog lova na ljudske duše".

Gradske vlasti ove godine neće učestvovati u obeležavanju godišnjice Novosadske racije.

Pomen žrtvama racije 23. januara će organizovati Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve, koja je, uz žestoke reakcije, odbila predlog da grad i crkva zajedno obeleže godišnjicu.

Vence na spomenik "Porodica" na novosadskom Keju žrtava racije u subotu su položili i aktivisti gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Episkop bački Irinej potvrdio je u subotu da ce direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof ipak govoriti u ponedeljak na pomenu žrtvama Novosadske racije.

Irinej je na konferenciji za novinare nazvao "velikom podmetačinom" navodno protivljenje njega i eparhije da Zurof održi govor nakon molitvenog pomena i ocenio da je ona počela "lažnim saopštenjem Jevrejske opštine u Novom Sadu koga je potpisao neki Boris Kopilović, koji se lažno predstavio da je njen predsednik".

Pogledajte još