Više hiljada ljudi protestovalo u Podgorici

PODGORICA, 21. januara 2012. (Beta) – Nekoliko hiljada gradjana Crne Gore zatražilo je u subotu sa protesta u Podgorici od crnogorske vlade da promeni politiku i obezbedi bolje uslove života osiromašenim gradjanima.

Unija slobodnih sindikata (UŠ), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i studenti poručili su ispred sedišta vlade u Podgorici izvršnoj vlasti i premijeru Igoru Lukšiću da je “dosta pljačke”.

Demonstranti su uputili poruku da više “neće da budu tranzioni gubitnici” i da neće da “plaćaju cenu korupcije i loših privatizacija” i pozvali vladu da fokus sa identitetsklih preseli na socijalna pitanja.

“Više nećemo da budemo tranzicioni gubitnici. Tražimo vladavinu prava i efikansu borbu pritiv organizovanog krimiknala. Hoćemo da vidimo ljude u zatvorima. Za 20 godina traznizicije i privatizacije niko nije odgovarao i završio u zatvoru, a mi smo u medjuvremenu postali sirotinja”, kazao je predsednik UŠ Srdja Keković.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme kada vlada mora da se opredeli da li hoće da bude vlada gradjana ili vlada tajkuna.

Direktan povod za protest je povećanje cena struje koja je od 1. januara poskupela za oko sedam odsto, zbog čega je zatražena ostavka čelnika Regulatorne agencije za energetiku (RAE) koja je i odobrila to povećanje.

U znak revolta okupljeni su izgužvali i ipsred zgrade vlade bacilli poslednje račune za električnu energiju. Najavljeni su novi protesti sve dok se ne povuče odluka o povećanju cene struje.