Loznički dečji hor gostuje u Austriji

LOZNICA, 22. januara 2012. (Beta) – Dečji crkveni hor “Sveti Sava” iz Loznice nastupiće 28. i 29. januara u Beču, na poziv Srpskog kulturnog foruma, koji radi na očuvanju i unapredjenju srpske kulture u Austriji.

Prema rečima horovodje Dragana Djedovića, hor će prvo nastupiti 28. januara na Svetosavskom balu, najznačajnojoj manifestaciji za Srbe koji žive u Austriji, a sledeće večeri, održaće koncert u bečkoj dvorani “Polikoledž”.

“Pored crkvenih i klasičnih dela, predstavićemo i stare srpske tradicionalne pesme iz Vojvodine i Kosova i Metohije. Pevaćemo i na nekoliko jezika, što kod posetilaca naših koncerata uvek izaziva ogromno oduševljenje”, rekao je novinarima Djedović.

Pred polazak za Beč, hor će 26. januara održati koncert u Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici. Loznički hor, koji s prekidima deluje od 1993. godine, čini pedesetoro dece uzrasta od sedam do 15 godina, od kojih su većina devojčice.

Većina članova su učenici lozničke Muzičke škole, a pored pesama na srpskom, pevaju i kompozicije na engleskom, ruskom, makedonskom, staroslovenskom, nemačkom, grčkom, češkom, i indonežanskom jeziku.