Amadeus: "Jedino mi zvučimo svetski"

Grupa „Amadeus“ koja je prošle godine izbacila iz svog naziva „bend“ uradila je još neke značajne stvari u 2011. Prvi veliki beogradski koncert u martu u Sava centru prošao je sjajno pa nije čudo što je ubrzo osvanuo i na DVD-u. Momci su rešili – nema više klubova, tezgarenja, pevanja tuđih hitova. Od sada – samo autorski, samo velike scene a klupska zabava je ostavljena, kako rekoše još pre pola godine, „mlađima i lepšima“.

To nikako nije značilo predah niti odstupanje, naprotiv. Posle najavnog singla “Nije svejedno” koji je doživeo veliki uspeh, nedavno je objavljen istoimeni CD u izdanju City Records-a. Šesti studijski album popularne petorke rezultat je rada reprezentativnog autorskog tima koji su momci okupili. Dvanaest novih hitova Amadeusa potpisuju Dragan Brajović Braja, Kamba, Damir Handanović, Bane Opačić…

„Nije svejedno“ nije više asocijacija na reklamu i sokove već na vaš hit ? – pitamo, za početak, Džaju.

-Ta pesma je brzo pronašla svoj put do slušalaca. Nismo želeli da izdajemo singlove već smo ostali dosledni tradiciji da na dve godine objavljujemo album. Uložili smo mnogo truda u materijal i tipujemo na sve pesme! Tokom ovih 13 godina, izgradili smo neki svoj pravac kome smo verni i sada. U pitanju je mešavina popa, roka i nekog etno zvuka.

Mikrofon je zatim preuzeo jedan od dvojice klavijaturista u bendu, Bojan Stanimirović Boki. Leskovčanin koji, kao i ostatak grupe, živi u Beogradu član je Amadeusa od samog osnivanja grupe. Voli rokenrol kao i njegove kolege iz benda ali...muzičku priču u Srbiji već znate.

-Od momenta kada smo odlučili da ne budemo više klupski band,shvatili smo da sve sto radimo mora da budena svetskom nivou. Počeli smo koncertom u Sava Centru i tako nastavljamo. Takav je ovaj novi spot kao I ceo album. Što se tiče snimanja spota, najluđa I, definitivno, najopasnija scena je bila sa medvedom – nasmejao se, prisećajući se tih momenata, Boki.

Cirkuske scene ste snimali u Sremskim Karlovcima, kako je bilo tamo ?
-Ne možemo da verujemo da u Srbiji postoji tako lep grad. Oduševljeni smo.

Saradnici na albumu ?
-Nikad ih nije bilo više. Naveo bih samo Teda Jensena, mastering inženjera koji radi sa Tinom Tarner i grupom Nickelback. Naš CD zbog toga zvuči svetski ali mi je žao što je to jedini domaći album sa svetskom produkcijom. To, naravno, i košta a nama je novac na desetom mestu.

Kako sada gledate na prošlogodišnju odluku da više ne nastupate po klubovima ?
-Odluka je, naravno, na mestu. Ne priliči više nama koji u zbiru imamo oko 160 godina da se zovemo klupski bend. Moramo da se posvetimo ozbiljnom autorskom radu, fanovi to od nas očekuju. Nećemo više snimati obrade jer je to sada za nas neozbiljna stvar.

Imate novi album, najavili ste jedan veliki beogradski koncert godišnje...
-Sada će, nazalost ,sve prostore i sve mikrofone uzeti politicari a mi moramo da sačekamo da prođu izbori. Realnost je mart 2013.

Zvuk na novom CD-u je, baš kao što ste i najavljivali, vaš prepoznatljiv. Ima li, ipak, po vama, nečeg različitog u odnosu na prethodnih pet albuma ?
-Ovaj album je iznad svih do sada jer nas vodi u neki drugi, veći okean.

Nastupali ste za Novu godinu u Bazelu a srpsku Novu godinu ste dočekali sa žiteljima Trstenika. Kako je bilo?
-Jako lepo na oba mesta. Takve svirke su najprijatnije jer niko nije namršten. Još kad bi Nova godina stizala u proleće…

Ova vam i nije baš lepo počela, kako je u studiju posle požara ?
-Požar je talija, znači, godina će se mnogo dobro završiti.

Da bi se to i desilo...
-Promovisaćemo vredno novi album, u planu su i američka i australijska turneja – završio je „Boki Amadeus“ koji, očigledno, više voli da „priča“ za instrumentom, na sceni.

Pogledajte još