Večeras se zatvara Kustendorf

MOKRA GORA, 23. januara 2012. (Beta) – Filmski i muzički festival Kustendorf završava se u ponedeljak na Mokroj Gori svečanim proglašenjem najboljih filmova mladih autora i dodelom nagrada, a kako je najavljeno, toj ceremoniji prisustvovaće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U takmičarskom programu festivala učestvovalo je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac Zoran Cvijanović.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se kratki filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.

Na petom festivalu, od 17. do 23. januara gostovali su glumica Izabel Iper i mladi francuski glumac Tahar Rahim, a prikazani su i njihovi filmovi “Madam Bovari” Kloda Šabrola i “Prorok” Žaka Odijara.

Gosti festivala bili su i neki od najboljih autora niskobudžetne i nezavisne produkcije: Kim Ki-duk, Ejbel Ferara, Nuri Bilge Džejlan, Mardjan Satrapi, Andreas Drezen, Ašgar Farhadi i drugi.

U muzičkom programu učestvovali su ruska pevačica Pelageja, holandski Rozenberg trio, Stribor Kusturica i njegov bend Trovači, trubači Adama Stinge iz Moldavije i orkestar trubača Bobana Markovića.