Festival hrane, tradicije i zanatskih proizvoda - Bodrog fest

BAČKI MONOŠTOR, 4.avgusta - U Bačkom Monoštoru u petak, 8. i u subotu, 9. avgusta 2008. godine, biće održan festival hrane, tradicije i zanatskih proizvoda - Bodrog fest, s ciljem promovisanja monoštorskih prirodnih, kulturnih, zanatskih, kulinarskih i etno specifičnosti. Koncerti, izložbe, programi za najmlađe, nastupi folklornih grupa samo su nastavak višegodišnjih napora, pre svega Mesne zajednice Bački Monoštor i aktivnih monoštorskih udruženja, da ovo mesto u svim sferama postane ono što zbog tradicije, prirode i geografskog položaja i te kako zaslužuje - kapija Gornjeg Podunavlja.
 
Bodrog fest počinje u petak, 8. avgusta po podne, uličnom izložbom hrane, rukotvorina i drugih proizvoda. Na velikoj bini u centru sela publiku će zabavljati kulturno-umetnička društva, a uveče će štimung davati tamburaši Janike Balaža. Sprema se masovno kuvanje ribljeg paprikaša, uz koncert tamburaškog ansambla „Zorule”, nagrađenog na Tamburica festu u Deronjama za najbolju autorsku pesmu. Nagrada za najboljeg kuvara nije nimalo naivna - očekuje ga pravi dunavski čamac i još koješta. Sledeće večeri, na već uobičajenom mestu, ispred Centra građanskih aktivnosti, biće priređen hepening za mlade, a slušaćemo banjalučki „Sopot“ i somborski „Line Out“. 

Bački Monoštor je selo na severozapadu Vojvodine, oko 15 kilometara zapadno od Sombora, u neposrednoj blizini Dunava. Ovo mesto je biser našeg Gornjeg Podunavlja i istoimenog specijalnog rezervata prirode. Kao turistička destinacija, jedan je od lidera ruralnog i ekološkog turizma Vojvodine. Turistička ponuda zasniva se na jedinstvenom prirodnom bogatstvu šuma i voda Monoštorskog rita, parka prirode prve kategorije, sa zaštićenim vrstama kao što su orao belorepan, siva čaplja, crna roda... Tu je i bogata kulturna tradicija Šokaca, većinskog stanovništva Bačkog Monoštora. Njihove nošnje su pravo etnološko bogatstvo - izrađuju ih više od 200 godina, a folklor odlikuju igra i muzika karakteristične samo za Šokce. Turistička grupa može prisustvovati oblačenju narodne nošnje, učestvovati u izradi tradicionalnih predmeta od pruća ili rogoza, klompi od drveta crvene vrbe, izradi dunavskih čamaca od drveta, delova nošnji i proizvoda tkanih na razboju ili u pripremanju domaće zimnice i pečenju rakije. 

U tradicionalnom seoskom ambijentu može se provesti vrlo ugodan odmor. Ujutro posetioce budi cvrkut ptica, a naveče uspavljuje šuštanje lišća na drveću. Posetioci će uživati u čistoj prirodi, zanimacijama na kopnu i vodi i kulinarskim specijalitetima. Više domaćinstava u Bačkom Monoštoru uz smeštaj nudi i pun pansion ili korišćenje kuhinje. U većini domaćinstava postoje dve sobe sa po dva ležaja za goste. U dvorištu je obično stari čardak, cveće, voćnjak s kajsijama, kruškama i jabukama, kokoške, morke, patke, ćurke, na tavanu šunke i kobasice, u ostavi pekmez, med, zimnica, u povrtnjaku sveže povrće... 

Monoštorski rit pravi je raj za strasne ribolovce. Znani su rukavci i zatvorene vode s atraktivnim terenima za lov smuđa, soma, bucova i jaza varaličarskom tehnikom, ili za hvatanje šarana i babuški na plovak. Na ovom području možda je najatraktivniji lov kapitalnih primeraka američkog grgeča, basa. Naravno, posle ribolova sledi riblja čorba ili paprikaš i pržena riba. Sve uz vino i gitaru. 

Slobodan V. Petrović

Pogledajte još