Neznatno opao broj azilanata iz Srbije

BERLIN, 24. januara 2012. (Beta) - U Nemačkoj je prošle godine 4.579 gradjana Srbija zatražilo politički azil što je za 399 osoba ili osam odsto manje nego 2010. godine.

Tako se Srbija, posle Avganistana i Iraka, nalazi na trećem mestu liste zemalja iz kojih je prošle godine u Nemačku došlo najviše azilanata.

Kako je u utorak saopštilo Savezno ministarstvo unutrašnih poslova, na osnovu podataka Saveznog ureda za migraciju i izbeglice, prošle godine je ukupan broj novih azilanata porastao za 11 odsto na 45.741.

Navodi se do porasta broja azilanata pre svega došlo zbog velikog povećanja broja zahteva za azil gradjana Avganistana, Pakistana, Sirije i Irana, ali zbog i dalje velikog broja zahteva iz Srbije i Iraka.

Prošle godine je znatno opao broj novopridošlih azilanata sa Kosova i iz Makedonije, koji se nalaze na 9. i 10. mestu liste.

Medjutim, prošle godine nijedan gradjanin Srbije u Nemačkoj nije dobio ni politički azil, ni zaštićeni status izbeglice. Vlasti su samo u 0,4 odsto slučajeva izrekle zabranu proterivanja.

Pogledajte još