Težak život dece sa smetnjama u razvoju

Podaci koji su izneti u utorak na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, pokazuju da je manje od 23 odsto dece u tim seoskim sredinama uključeno u sistem socijlane zaštite, a tek polovina njih je u sistemu obrazovanja.

Slika o životu porodica dece sa smetnjama u razvoju u seoskim sredinama stvorena je tokom dvogodišnjeg projekta "Zadržimo ih kod kuće", koju je nevladina organizacija Amity (Amiti)- Snaga prijateljstva, sprovodila u selima Šumadije i okolini Kraljeva.

Mobilni timovi koji su obilazili seoske sredine utvrdili su da među porodicama sa decom koja imaju poteškoće u razvoju deset odsto njih čine samohrani roditelji i to većinom majke, pošto o svojoj deci brinu samo dva samohrana oca.

"Zbog izraženog siromaštva ove porodice nemaju sredstava da deci obezbede neophodnu posebnu ishranu ili terapiju. Pronašli smo i decu bez zdravstvenih knjižica"
, kazala je rukovodilac Amiti programa Nadežda Satarić.

Prema njenim rečima, ove porodice najčešće žive od nadoknade za tuđu negu i pomoć koju dobijaju od države, a retke su one sa bar jednim zaposlenim članom ili penzionerom.

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još