Poginuo grčki režiser Teo Angelopulos

"Svi smo šokirani njegovom smrću. On je bez svake sumnje bio jedan od najvećih režisera evropskog filma. Kinoteka je sa njim mnogo sarađivala i imala u njemu odanog prijatelja", izjavio je za agenciju Beta direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković, koji je bio pomoćnik režije na Angelopulosovom filmu "Odisejev pogled".

Kinoteka je za taj film - koji je 1996. godine nagrađen Gran prijem žirija Kanskog festivala - ustupula svoje materijale, rekao je Tucaković.

Prema njegovim rečima, Angelopulos je u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine bio jedan od onih koji je prvi reagovao i insistirao da se spasi fond Jugoslovenske kinoteke.

Angelopulos (76) je u okolini atinske luke Pirej snimao film o grčkoj dužničkoj krizi kada ga je, dok je pokušavao da pređe prometnu ulicu, udario motocikl.

Nesreća se dogodila sinoć, a on je preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije.

U nesreći je povređen i vozač motocikla, za kojeg se ispostavilo da je policajac, ali van dužnosti.

Teo Angelopulos (Theo Angelopoulos), za kojeg Tucaković kaže da se izdvajao političkom angažovanošću i posebnom tehnikom kadra, najveći uspeh je ostvario 1998. godine kada je na Kanskom festivalu osvojio Zlatnu palmu za film "Večnost i jedan dan".

Grčki režiser je više puta bio gost Jugoslovenske kinoteke, a poslednji put je bio na otvaranju njenog Centra za digitalizaciju.

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta)

Pogledajte još