Vajar Đoka Jovanović

"Moj srpski narod me zna, ceni, poštuje i voli kao što i ja njega volim, za njega sam i radio i na to imam prava da budem ponosan i zadovoljan". 

U auli Srpske akademije nauka i umetnosti ispred skulpture "Nauka i umetnost", dela njenog člana od 1920. godine u četvrtak, 7. avgusta otvorena je monografska izložba vajara, akademika Đorđa Đoke Jovanovića (1861-1953). Izložba je otvorena do kraja septembra i mi vam je sa zadovoljstvom preporučujemo.

U prisustvu direktnih potomaka jednog od rodonačelnika savremene srpske skulpture, praunuke Frederike Jovanović i Lazara Jankovića kome je Jovanović bio deda-ujak, ministra kulture Nebojše Bradića, i mnogobrojnih gostiju, izložbu su otvorili direktor Galerije SANU akademik Dinko Davidov i autor izložbe prof. dr Miodrag Jovanović.

Akademik Dinko Davidov nas je podsetio da svi dobro znamo ličnosti kojima su spomenici posvećeni ali samo retki se sete da im je autor Đoka Jovanović, zatim je nabrojao samo neke najpoznatije (Vuk Karadžić, Josif Pančić, Vojvoda Vuk...). Govor je zaključio rečima „Đoka Jovanović je vajar realista, a ovome se dodaje i akademski. Ako je to uopšteno stilsko-hronološka odrednica ona je, bez sumnje tačna. Ipak, čini mi se, da je naš vajar, po nadahnuću koje zrači iz njegovih skulptura, bio romantičar, idealista.“

U veoma emotivnom govoru Frederik Jovanović se zahvalila svima koji su učestvovali u ovom projektu i koji su je pozvali da dođe ovim lepim povodom, ali i onima koji su učinili da stvarno oseća Srbiju drugim domom. Ovom prilikom praunuka slavnog vajara najavila je da će hodočašća u zemlju voljenih predaka pretočiti u knjigu.

Nadahnuto, ali odmereno, argumentima i činjenicama, ali i kroz anegdote i zanimljivu, pa i tešku, ali lepu životnu priču o velikom umetniku vajaru i njegovom delu, besedio je profesor Miodrag Jovanović. Naglasio je njegov veliki patriotizam, veliku i iskrenu potrebu da kroz svoje delo opeva srpsku istoriju, a posebno Kosovsku epopeju, a kao zaključak profesor Jovanović pročitao je odlomak iz umetnikove autobiografije "Moj srpski narod me zna, ceni, poštuje i voli kao što i ja njega volim, za njega sam i radio i na to imam prava da budem ponosan i zadovoljan".

Budimo romantičari i idealisti, makar jedan mali deo koliko nam je u zaveštanje ostavio vajar Đoka Jovanović, pa će i buduće generacije imati lepu osnovu i sva prava da budu zadovoljni i ponosni svojim precima, ne kao mi - to sigurno, ali se iskreno nadam manje nego sledeće generacije našim potomcima.

Ko poznaje delo ovog velikana, zna o čemu govorim, ko ih, možda, prvi put vidi na ovoj izložbi sigurno će duboko u sebi osetiti o čemu govorim. A ja potpisujem da o onima trećima, ko god oni bili, ne treba i ne vredi govoriti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još