Amerika se vratila

VAŠINGTON/BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) – Američki predsednik Barak Obama ponovio je odlučnost SAD da spreče Iran da se domogne nuklearnog oružja i poručio režimu u Siriji da ne može da zaustavi prodemokratske promene, prenose mediji.

“Neka ne bude sumnje: Amerika je odlučna da spreči Iran da se domogne nuklearnog oružja i neću isključiti nijednu mogućnost da ostvarim taj cilj”, rekao je Obama u godišnjem govoru o stanju nacije na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, uz direktan televizijski prenos.

Predsednik Obama je istakao i da je zahvaljujući angažovanju američke diplomatije, svet danas ujedinjen u zahtevu da Iran odustane od nuklearnog naoružanja.

Obama je istakao značaj talasa prodemokratskih promena na Bliskom istoku i u severnoj Africi, ističući kao primer svrgavanje Moamera Gadafija u Libiji, kao jednog od najdugovečnijih svetskih diktatora koji je nosio i odgovornost za ubistva Amerikanaca.

Podsećajući na američki uticaj na promene u Mjanmaru, stvaranje koalicija za nuklearnu bezbednost, misije protiv bolesti i gladi kao i na udare na neprijatelje i snagu moralnog primera, Obama je osvrt na spoljnu politiku završio ocenom: “”.