Predstava Bahantkinje u Dizeldorfu

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) - Narodno pozorište u Beogradu gostovaće posle četiri decenije ponovo u Nemačkoj, gde će u petak i subotu 27. i 28. januara u Dizeldorfu izvesti "Bahantkinje" u režiji švedskog reditelja Valdemara Holma, saopšteno je u sredu iz nacionalnog teatra.

Reditelj Holm prikazao je na moderan način univerzalnu borbu racionalnog i iracionalnog u Euripidovoj priči o širenju Dionizijskog kulta u Grčkoj i protivljenju kralja Tebe Penteja bahanalijama, po antičkom pesniku najmilijeg i najstrašnijeg boga.

On svesno ne želi da se nadoveže na antičku mitologiju, već pokušava da iza zbivanja tragedije otkrije momente komedije, a zajedno sa ansamblom, za to pronalazi odgovarajuće slike i muziku u '60. godinama prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

U predstavi glume Nenad Stojmenović, Marko Nikolić, Tanasije Uzunović, Aleksandar Srećković, Slobodan Beštić, Radmila Živković, Stela Ćetković, Nela Mihailović, Jelena Helc i Daniela Kuzmanović.

Poslednji put Narodno pozorište gostovalo je u Nemačkoj 1971. godine, kada je u Bonu, Manhajmu, Remšajtu i Frankfurtu izvedena predstava "Koštana" Bore Stankovića.

Pogledajte još