Svaki peti mladi Nemac ne zna ništa o Aušvicu

BERLIN, 25. januara 2012. (Beta) – Svaki peti Nemac uzrasta od 18 do 29 godina ne zna ništa o Aušvicu, ali istovremeno 90 odsto gradjana Nemačke zna kakav poseban značaj za istoriju ima ovaj koncentracioni logor iz vremena nacističke diktature.

Ispitivanje javnog mnjenja, koje povodom 27. januara, Dana sećanja na žrtve nacističkog genocida, objavljuje magazin “Štern”, pokazalo je da medju Nemcima starijim od 30 godina 95 odsto zna detalje o Aušvicu.

Istovremeno svaki treći gradjanin ne zna gde se nalazio ovaj, najveći nekadašnji logor smrti u kojem je stradalo oko 1,1 miliona ljudi. Ostalih 69 odsto znalo je ispravno da navede da se Aušvic nalazio u današnjoj Poljskoj, nedaleko od Krakova.

Na zapadu Nemačke 46 odsto gradjana nije nikada posetilo nijedno spomen-obeležje koja postoje na mestima gde su nekada bili koncentracioni logori. Na nekada socijalističkom istoku zemlje samo 27 odsto ljudi nije nikada bilo na ovakvom spomen-obeležju.

Za autore istraživanja neočekivan je bio odgovor na pitanje da li konačno treba da bude povučena crta ispod istorijskih zbivanja u vreme nacizma i Drugog svetskog rata. Dok je 1994. za to bilo 53 odsto gradjana, sada to smatra tek 40 odsto Nemaca.