Sve žene sveta: Srpkinje - seksi i tvrdoglave

Priča se kako Francuskinja sa leve strane ima muža, sa desne ljubavnika, iza sebe sumnjivu prošlost, ispred sebe blistavu budućnost , a na glavi šešir. Srpkinja sa leve strane nosi kese, sa desne strane decu, iza sebe lepu prošlost, ispred sebe ne vidi budućnost, a na glavi nosi muža.

Pa kakve su to srpske žene? Više, manje kao i sve ostale žene, malo je razlike između srpskih žena i žena u Evropi, ali svako ljudsko biće pored crta ličnost i temperatmetna, oblikuje i određena kultura i tradicija.

Nekad jako potčinjene muževima

U srpskoj tradiciji položaj žene bio je veoma težak Vuk Karadžić piše da su kod Srba „žene jako potčinjene muževima, a u Crnoj Gori drže ih gotovo kao robinje. Osim svojijeh ženskijeh poslova, kao da predu, tku, kuvaju, muzu itd, one rade i najveći dio poljskijeh i drugijeh poslova, koje inače ljudi rade. Često se može vidjeti kako se žene s teškijem teretom vuku preko stijena i planina, a muž ide prazan s puškom o ramenu i čibukom u ruci. I pri svem tome žena je srećna, ako dobije muža, koji je pored toga ne tuče bez ikakva povoda, samo što mu se tako prohtije. Mlad čovijek i žena ne smiju ništa jedno s drugijem govoriti pred drugijem ljudima, jer bi to bilo nepristojno. Isto tako žena ne smije svog muža nazvati imenom već kaže samo «on»

Danas Srpkinje u kući i Evropljanke na ulici

Savremena srpska žena više ne zove muža on, a iako prema mnogim zapažanjima ima dosta manju platu od prosecne Evropljanke bolje se oblači od Nemice ili Finkinje.

Mnogi tvrde da joj je najvažnije da se dobro uda, pa i da joj karijera nije na prvom mestu nego brak i porodica. Veruje se i da je srpska žena prilično tvrdoglava pa narodna poslovica kaže da je „lakše je skuvati železo nego savladati ženinu tvrdoglavost“.

Srpskoj ženi nije naročito lako u tranzicionim vremenima, jer se od nje traži da u kući bude srpska žena, a na ulici evropska žena.

I pored svega žene u Srbiji su sposobne, racionalne, predane u stanju da naprave večeru i ručak skoro ni od čega. Ženstvene su, emotivne, vole druge ljude, nežne.

Iz ugla stanca

Stranci smatraju da su žene u Srbiji odane svojim muškarcima, pune poštovanja.

Svako ko se odluči za srpsku ženu nema pravo na grešku, tvde svi oni koji dođu u Srbiju. Srpska žena, prema njihoviom pričama, može da bude veoma komplikovan test, koji donosi visoku nagradu ako se uspešno reši.

Prema zapžanjima gostiuju iz sveta, spske žene su posebno lepe.

Visoke, vitke, ali sa oblinama i jako seksi. Mnogi stranci pamte centralna šetališta u Beogradu i Novom Sadu kako svojevrsne modne piste. Slovenska lepota izgleda da takmaca nema.

Sa dubokim poštovanjem za unutrašnje kavalitete srpskih žena, naglašava se i da su Srpkinje uglavnom žene za ozbiljne kontakte, koje su uglanom verne muškarcu sa kojim su u vezi.

Strancima se čini da se Srpkinje lako skrase u porodici ili nekoj ozbiljnoj vezi, ali i da umeju da se i zabave na žurkama.

Smatra se da su otvorene za druženja i da lako sklapaju poznastva pa čak i prijateljstva sa strancima. Kada su u pitanju intimniji kontakti žene u Srbiji, ipak, nisu uopšte brze. Srpske žene dosta drže do nekih normi, a i muškarci moraju imati dosta obzira prema devojčinoj porodici, ako žele da ostave pravi utisak.

Lepota žena u Srbiji jeste sigurno u tome što su različite i što će ih svaki muškarac siguno na neki način sećati tokom celog života. Pa nemojte da se čudite kada čujete da je i neki stranac počeo da uči srpski jezik.

Pogledajte još:
Crnogorke - ni Crne ni Gorke
Eskimke - ljubav u ledu

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.