Čauškeskuovi pokloni na aukciji

BUKUREŠT 26. januara 2012. (Beta-AP) - Predmeti koje je svrgnuti rumunski diktator Nikolaj Čaušesku dobio na poklon prodaju se u četvrtak na aukciji, na dan njegovog 94. rodjendana.

Aukcija "Zlatno doba" nosi ime po poslednjim godinama Čaušeskuove vladavine u kojima je Komunistička partija prikazivala ružičastu sliku života u Rumuniji, čije se stanovništvo u stvarnosti borilo s nestašicama hrane, struje, tajnom policijom i 760.000 doušnika.

Nikolaj Čaušesku je svrgnut i pogubljen zajedno sa svojom ženom Elenom 1989.

Medju predmetima koji se u četvrtak prodaju je tepih sa slikom diktatorove porodice, koji je trebalo da se nadje u Narodnoj palati - ogromnom zdanju inspirisanom putem u Severnu Koreju 1971, koje danas služi kao rumunski parlament.

Početna cena po kojoj će se tepih prodavati je 800 evra. Tu je i skupocena okovka koju je dobio za vreme posete Japanu 1975. koja će na aukciji doneti bar 2.000 evra, kao i zbirka krzna procenjena na 1.200 evra.

Medju više ekscentričnim predmetima koji će se prodati jesu bronzani jak - poklon Mao Cetunga, i pozlaćene srebrne i keramičke golubice koje je 1977. dobio od iranskog šaha.

Tu su i posteri iz komunističkog doba, medalje, fotografije i zastave stare do 70 godina, od kojih neke prikazuju Lenjina i Staljina, kao i broj magazina Tajm iz 1948. sa Anom Pauker, vodjom rumunske komunističke partije na naslovnoj strani.

Pogledajte još