Protesti prilika za demokratizaciju Rusije

STRAZBUR, 26. januara 2012. (Beta) - Protesti opozicije u Rusiji predstavljaju priliku za tu zemlju da napreduje na demokratskom putu u periodu izmedju dva izborna procesa, ocenjeno je u četvrtak u debati u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu.

Većina učesnika u debati "Ruska Federacija izmedju dva izborna procesa" ocenila je da demonstracije, održane 24. oktobra i 24. decembra, ilustruju potrebu gradjana Rusije da zatraže da ih vlast "poštuje", umesto da, kako su naveli, ignoriše prigovore na regularnost parlamentarnih izbora 4. decembra.

Savet Evrope mora da motiviše rusku vlast da predsednički izbori 4. marta budu transparentniji od parlamentarnih izbora, čulo se u raspravi o Rusiji koja je na dnevni red stavljena naknadno, na početku ovonedlejnog zasedanja.

Učesnici debate iz više zemalja SE kritikovali su i najavljeno odbijanje kandidature osnivača liberalne partije Jabloko Grigorija Javlinskog, činjenicu da je za predsedničku kandidaturu u Rusiji potrebno dva miliona potpisa, kao i kratak rok za njihovo prikupljanje. Kritike su se odnosile i na visok cenzus sa ulazak stranke u parlament.

Pogledajte još