Bošnjaci u Srbiji uživaju sva prava

BEOGRAD, 26. januara 2012. (Beta) - Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković izjavio je danas da Bošnjaci u Srbiji uživaju sva prava i podsetio da ta nacionalna zajednica u Vladi ima dva ministra.

"Na koga se oni to žale, sami na sebe?", upitao je Marković povodom ocene pripadnika bošnjačke nacionalne manjine da su im u Srbiji ugrožena prava.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je Vladi i nadležnim ministarstvima Deklaraciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji. U dokumentu se ocenjuje da je toj nacionalnoj manjini uskraćeno pravo na nacionalni identitet.

Predsednik BNV Esad DŽudžević rekao je u četvrtak novinariam u Beogradu da je deklaracija upućena najvažnijim predstavnicima medjunarodne zajednice i Stejt Departmentu SAD, šefu Delegacije Evropske unije Vensanu Dežeru, predstavnicima lokalnih samouprava u Sandžaku.

"Predstavnici koji sada govore o tome su poslanici i deo vlasti poslednje tri vlade. Ja bih to pre svega razumeo kao deo predizborne kampanje i pozicioniranje bošnjačkog političkog korpusa", kazao je Marković.

Pogledajte još