Kad MTV odredi kada je vreme za seks?

U moru informacija teško je naći meru, pa se mnogi ljudi sve slabije oslanjaju na svoje stavove. Mediji i uticajne društvene grupe diktiraju nam šta da jedemo danas, šta da obučemo, kako da se odnositmo prema deci i roditeljima, a MTV mnogi bi rekli, samo vodi računa o tome da li ima tinejdžera starijeg od 16 godina, a da je još nevin.

- Katastrofa, pa da li je to moguće, pa šta ti se to desilo - prva su reakcije društva, koje vam već u 17. godini izjavljuje saučešće na tome "što ste promašili život".

Ne čudi stoga mnoštvo reakcija na test Devica u 40. godini. Britanka Šarlota (40) još traži "visokog, odgovornog, mladog i u duši ljubitelja životinja". Od muškarca ni traga ni glasa, a pravi se još nije pojavio pa je Šarlot devica u 40. godini. Nije se razočarala i kaže da je zadovoljna svojim životom. Ili još jednom se potvrđuje izreka, da je nekog jedna te ista stvar raj, a za nekog pakao.

Kad je pravo vreme za prvi seks?

Stručnjaci su saglasni da ne postoji pravo vreme za prvi seks. Istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut pokazuju da tinejdžeri u našoj zemlji u proseku prvi seks imaju sa 17 godina. Stručnjaci napominju da je sve više onih koji u odnose stupaju daleko mlađi.

Granica za gubljenje nevinosti pomera se, pa se beleži porast seksualno aktivnih adolescenata mlađih od 15 godina, lekari smatraju da je to zabrinjavajuće jer je reproduktivno zdravlje mladih opterećeno ozbiljnim problemima.

U Srbiji svake godine zatrudni oko 50 na 1.000 devojaka mlađih od 15 godina, dok u Holandiji sedam.

Prema podacima Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", zabeležen je i slučaj devojke koja je u 12. godini imala prvo seksualno iskustvo. Manje od 30 odsto adolescenata koristi prezervativ.

U svakom slučaju pritisak da se nešto učini po svaku cenu ne daje dobre rezultate, pa tako je i sa seksom.

Pogledajte još