Evropska CIA-a

BRISEL, 11. avgust 2008. (FoNet) - Šest zemalja Evropske unije (EU) predložilo je tešnju integraciju policijskih snaga i obaveštajnih službi EU, jačanjem malo poznatog tela za razmenu obaveštajnih informacija - Zajedničkog centra za situacije - sa sedištem u Briselu. Kako javlja Radio Slobodna Evropa, ovaj plan već nazivaju evropskom CIA, po američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji.

Vlade Francuske, Nemačke, Švedske, Portugala, Češke i Slovenije, smatraju da bi ovo telo trebalo da ima mnogo veću ulogu i da koordinira rad obaveštajnih službi širom Evrope.

Ono bi bilo zaduženo za čitavu mrežu antiterorističkih centara, koji bi imali pristup tajnim obaveštajnim podacima iz svake od 27 zemalja EU.

Ova organizacija ustanovljena je devedesetih godina, kako bi se spoljnopolitičkim komesarima EU obezbedila analiza međunarodnih kriza.

Posle terorističkih napada od 11. septembra, ova tajna organizacija se suočila s narastanjem svoje uloge, uz usredsređivanje na borbu protiv terorizma i na bezbednost.

U Velikoj Britaniji, međutim, raste bojazan zbog planova Brisela da formira evropsku CIA, koja bi Britance prinudila da sa drugima dele svoje obavještajne i bezbednosne tajne.

Kritičari upozoravaju da bi to ugrozilo britansku nacionalnu bezbednost, jer bi MI5 bila prinuđena da svoje obaveštajne podatke unosi u zajednički pul.

Francuska i Nemačka se, naprotiv, zalažu za razmenjivanje tajnih bezbednosnih informacija i za daleko veću integraciju nacionalnih policijskih snaga, radi bolje borbe protiv terorizma.

Ovo je dovelo do toga da SAD prestanu da dele važne bezbednosne tajne sa Velikom Britanijom, budući da EU ima veliki problem sa curenjem informacija.

Evroskeptična organizacija Otvorena Evropa smatra da bi svaka EU verzija bila manje efikasna i pouzdana od američke tajne službe i da bi ugrozila odnos Britanije sa SAD.

Pogledajte još