Umrla japanska umetnica Eiko Išioka

TOKIO, 27. januar 2012. (Beta-AFP) - Japanska umetnica Eiko Išioka, čuvena pored ostalog po kostimografiji u filmu "Drakula" Frensisa Forda Kopole, za šta je dobila i Oskara, umrla je u 74. godini od raka pankreasa, javili su u petak japanski mediji.

Išioka je godinama živela u Njujorku, ali se prošle godine vratila u Tokio gde se lečila. Ona je umrla 21. januara, javila je TV stanica HNK pozivajući se na izjavu njenog njujorškog agenta.

Svestrana umetnica, Išioka je dobitnica brojnih priznanja u brojnim oblastima umetnosti, pored ostalog i nagrade za umetnički doprinos na filmskom festivalu u Kanu 1985. za rad na filmu "Mišima" Pola Šredera, dok je 1987. dobila Gremija za najbolji omot za ploču "Tutu" džez muzičara Majlsa Dejvisa.

Godine 1993. dobila je Oskara za kostimografiju u filmu "Brem Stoker's Drakula" Frensisa Forda Kopole.

"Kao i svi veliki umetnici, Eiko se ne interesuje samo za svoju kulturu, već istražuje i brojne druge i zahvaljujući tome uspeva da stvori dela jedinstvene mešavine", rekao je jednom prilikom Kopola o japanskoj umetnici.

Išioka je radila i video spot "Cocoon" za islandsku pevačicu Bjork, kao i svečane kostime za otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Pogledajte još