Završeno zasedanje PS Saveta Evrope

STRAZBUR, 27. januara 2012. (Beta) - U Strazburu je u petak završeno redovno zimsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojem je usvojena i rezolucija o Srbiji.

U rezoluciji, parlamentarci su pohvalili napredak Srbije u ispunjavanju obaveza preuzetih članstvom u Savetu Evrope i pozvali vlasti u Beogradu da nastave dijalog sa Prištinom i primene do sada postignute sporazume.

Ocenjeno je da je Srbija postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali i da su neki ključni problemi kao što su reforma pravosudja, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni.

Kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navedeni su reforma sudstva, usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa, unapredjenje stanja u medijima i puna primena prava manjina, posebno Roma.

Tokom zasedanja u Strazburu, koje je počelo u ponedeljak, usvojena je i rezolucija o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, u kojoj su vlasti te zemlje pozvane da dovrše formiranje vlade i usvoje neophodne ustavne reforme.

Pogledajte još