Savetnik Džulije Gilard podneo ostavku

KANBERA, 28. januara 2012. (Beta-AP) - Toni Hodž, savetnik za medije premijerke Australije Džulije Gilard podneo je ostavku zbog sumnje da je odgovoran za sukob policije i demonstranata koji su u četvrtak opkolili restoran gde su premijerka i lider opozicije Toni Abot učestvovali u proslavi Nacionalnog dana Australije.

Kabinet Gilardove je saopštio da je Hodž "nekome rekao" da će dodeli nagrada povodom praznika prisustvovati i Toni Abot.

Premijerka Australije je u subotu izjavila da je prihvatila Hodžovu ostavku, jer njegovo ponašanje smatra neprihvatljivim.

Informacija o Abotovom prisustvu dodeli nagrada došla je do učesnika demonstracija koji su tog dana izašli na ulice Kanbere u znak protesta zbog obeležavanja Nacionalnog dana Australije i povodom obeležavanja 40 godina postojanja takozvane Šatorske ambasade Aboridžina - kolonije šatora i privremenih skloništa koja se nalaze glavnom gradu Australije.

Oko 200 učesnika protesta opkolilo je restoran i udaralo pesnicama o prozore restorana u kojem su se nalazili Gilardova i Abot. Potom je pedesetak policajaca izvelo Gilardovu i Abota na sporedna vrata. Prilikom probijanja kroz demonstrante, premijerka se saplela i izgubila cipelu, pa ju je jedan od telohranitelja obgrlio i tako sproveo do kola, štiteći je od gnevne mase.

Pogledajte još