TBF konkcert u Domu omladine: Veseljko do veseljka

Bend TBF funkcioniše više od dve decenije odavno je etabliran u Hrvatskoj. Dvoranske turneje, nekoliko hiljada ljudi po koncertu... U Srbiji, međutim, oni se i dalje tretiraju kao „mlada snaga“ čija popularnost tek treba da bukne. A ovaj nastup koji se u najavljivao kao prvi „pravi“ beogradski koncert, nesumnjivo je učinio da stvari idu baš u tom smeru.

U dvosatnom ugođaju su se, pored ostalih, nauživali i njihov prijatelj Sergej Todorović, njegov kolega Nebojša Glogovac koji je, doduše, sedeći ispred sale cupkao, zatim Cane „partibrejker“, voditelj Dragan Ilić... Ekipa – potpuno prikladna uz sve što sa sobom nosi bend koji uspeva da bude urban i „narodski“, smislen i popularan, dirljiv i provokativan.

Dalmatinski miks emocija je ovoga puta otvorila uvodna tema sa novog, veoma uspešnog albuma „Pistaccio Metallic“ – „Tragični heroj“.

Odmah je bilo jasno da je sala na koncertu ispunjena pravim TBF-ovcima, zalutalih na ovaj „fakultet“ poslednjeg januarskog petka nije bilo. „Data“ sa „Galerije Tutnplok“ pa opet malo pistaćija („San“ i „Spin doktor“)... Činilo se da će još jedna od novih, „Grad spava“, shodno naslovu, umiriti „Amerikanu“ ali je euforična reakcija odmah po završetku pesme takvu pomisao potpuno obesmislila pa je frontmen Mladen Badovinac pod tim utiskom punog srca pozvao ekipu iz sale u goste – „Nemojte se bojat', dođite bez straha u Split“.


„Nostalgična“, „Lud za njom“, „Fantastična“... Način na koji TBF uklapa hip-hop sa dalmatinsko/šansonjerskim nasleđem i stvaralaštvom umetnika kao što su Arsen Dedić i Oliver Dragojević čini ih kreatorima nečeg što bi komotno kao podžanr moglo da se nazove „TBF sentiš“.

Brzo, međutim, stignu „Guzice i sise da rasteraju svaki nagoveštaj suze i udele očima drugu funkciju, aktuelni „Veseljko, Smak svita se tematski prirodno nadovezao. Nanjega se naslonio drugi megahit sa „pistaćija“ – „Mater“, pa „Od.eb je lansiran“ i „“ kada je usledio „kraj“ za koji se znalo da je tek – pauza. Još četiri aduta su majstori rime sa rive sačuvali za bis, završili su simbolično: „Ništa mi neće ovaj dan pokvarit“.


Dan koji ulazi u istoriju srpskog sporta ali i dan u kom su TBF definitivno prošli kapiju Beograda.


Pogledajte još