Čišćenje preostalih NATO bombi

BEOGRAD, 12. avgust 2008. (FoNet) - Direktor beogradskog Centra za razminiranje Petar Mihajlović izjavio je danas da bi kompletno čišćenje Srbije od neeksplodiranih ubojitih sredstava preostalih od vazdušnih udara NATO iz 1999. godine koštalo više od 35 miliona dolara.

Mihajlović je rekao da je "minski problem" u Srbiji velik i specifičan i da ga Srbija bez finansijske pomoći međunarodne zajednice teško može sama rešiti.

"Minska polja se još nalaze na površini od oko 1,5 kvadratnog kilometra, a sumnja se da se neeksplodirane kasetne bombe nalaze na površini od oko 23 kvadratna kilometra. Pored navedenog, sumnja se da se na 43 lokacije u Srbiji nalaze 63 avionske bombe u zemlji, na dubini većoj od 5 metara", izjavio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, radi se na pretraživanju obala Dunava i Save na površini od 6,6 miliona kvadratnih metara, kako bi se na 12 poznatih lokacija precizno utvrdile pozicije na kojima se nalaze neeksplodirane avionske bombe.

Projekat finansira Evropska agencija za rekonstrukciju sa oko 2,6 miliona evra.

U toku su i radovi na čišćenju kasetnih bombi sa civilnog dela aerodroma u Nišu, sa površine od oko 704.000 kvadratnih metara, a sredstva je obezbedila Vlada Rusije, koja je za ovu godinu za akcije na uklanjanju mina u Srbiji izdvojila šest miliona dolara.

Mihajlović je Međunarodnom radiju Srbija izjavio da predstoji i dubinska kontrola površine vojnog magazina u Paraćinu, gde je 2006. godine došlo do eksplozije i požara.

Pogledajte još