Bella Casa ili Lepa kuća

Restoran "Bella Casa" nalazi se na obali Dunava , i to na onom delu koji je zadržao stari romantični šarm Zemuna sa veselom, boemskom atmosferom.

Smešten je u rekonstruisanoj kući iz 19 veka, koja je izgrađena u stilu koji podseća na klasičnu umetnost stare Grčke i Rima, upečatljivog "podunavskog neoklasicizma". Sa otmenom fasadom obojenom u žive boje izdvaja se od ostalih restorana u okolini

Kada kročite u unutrašnjost ovog lokala osetićete duh proteklih vremena, duh aristokratskih dvorova. Takvom ambijentu doprinosi sve: od zanimljivog enterijera koji odiše otmenošću, diskretne, prijatne muzike, jelovnika, pića... Restoran se sastoji iz dve sale i prelepe bašte koja pruža pogled na reku. Sala u prizemlju služi kao vinski bar, dok je gornji prostraniji deo restorana predviđen za ručavanje. Tu se možete odlučiti za neki od stolova tik uz prozor, koji vam pružaju pogled na reku ili za luksuzni separe sa udobnim kožnim stilskim nameštajem.

Dočekalo nas je ljubazno, nasmejano osoblje koje nam je bilo na usluzi, dok je Gordana Klobučar, glavna kuvarica ovog restorana pripremala specijalitete koji su na najbolji način predstavili njihovu raznovrsnu ponudu.

Kada se kaže "karpačo" misli se na začinjeno, zaleđeno, tanko sečeno meso, a mi smo kao hladno predjelo imali zadovoljstvo da probamo karpačo od lososa. Inače karpačo je dobio naziv po italijanskom srednjovekovnom slikaru Karpaču (Carpaccio). On se prvenstveno pravio od goveđeg mesa, a danas se može praviti od bilo kog mesa. Naše predjelo pripremali su desetak minuta - marinirani losos, svež đumbir, soja sos, rukola, endivija, parmezan, kreš salata. Tu su i pistaći, sveža majčina dušica, crnilo od sipe, beli luk, paste od maslina. Sve je to bilo predivno aranžirano, a ukus, može se reći, očekivano dobar.

Kao idealno rešenje za tropske vrućine, lagano a ipak dovoljno kalorično, probali smo i "Punjeni file lista". Jelo savršenog, egzotičnog ukusa koje se takođe priprema oko 10 minuta. Takvom ukusu doprinose razni začini kao što su kari, beli i crni luk, so, biber uz glavne sastojke filete lista, njegušku pršutu i rukolu. Jelo se služi sa sosom od spanaća, u koji se stavlja pavlaka, buljon, luk sa pireom od brokolia i rižotom od povrća. Uz ovakav ručak preporučuju belo francusko vino "Chablis chateau de maligni".

Osim ovoga što smo imali prilike da probamo specijaliteti su im i ćuretina u sosu od višanja, ćuretina sa mlincima, svinjski file "Aurora", brojni pikatni sosevi, razni specijaliteti od morske i rečne ribe. Od slatkih specijaliteta to su palačinke "Bella Casa" punjene šumskim voćem i sladoledom od vanile.

Na kraju možemo reći da je ovakav odabir ručka bio pravi pogodak za letnji tropski dan. Sve gore navedeno čini kockice spojene u harmonični mozaik, koji govori da ovaj restoran s pravom nosi ime “Bella Casa" ili "Lepa kuća".

Tekst: Marija Milenković
Foto: Marko Risović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.