Najbolji restoran na svetu "El Bulli"

Ovde se ne radi samo hrani ovo je visoka umetnost, uživanje i zadovoljstvo.U filmu je prikazno koliko rada stoji iza instituciije "El Bulli"- restorana koji je pet puta osvojio titulu najboljeg restorana na svetu i ima tri Michelin zvezdice.

Režiser Gereon Vecel prikazao je proces koji niko do sada nije zabeležio u alhemijskoj laboratoriji najekskluzivnijeg restorana na svetu, kao i strast i keativnost jednog od najčuvenijih i najinovativnijih kuvara današnjice Ferana Adrije.

Pogledaj trejler filma El Bulli: Cooking in progress:


Gereon je sinoć pred prikazivanje filma pozdavio sve prisutne u maloj sali Sava centra, koja je bila prepuno, nije se moglo pronaći ni mesto za stajanje. Režiser Gereon je rekao da tako nije bilo ni u njegovoj rodnoj Nemačkoj.

Vlasnik restorana "El Bulli" Ferran Adria koji je stvorio mnoga eksperimentalna jela, smatra se ocem molekularne gastronomije. Restoran nije radio po šest meseci godišnje, da bi se pripremio novi meni. Prvo su istraživali koje su to dobitne kombinacije ukusa, zatim nabavljali sastojake, a onda uz surovu preciznost pripremali jela koje su bila toliko poznata da u restoranu nije bilo moguće rezervisati sto.

Oko million ljudi godišnje je pokušavalo da rezerviše sto u restoranu El bulli, pa je Ferran morao da osmisli neki način kako bi napravio selekciju, neku vrstu lutrije u kojoj bi samo 8.000 srećnika godišnje imalo prilike da vidi i proba šta se to krije iza zidova ovog restorana smeštenog u malom zalivu Kosta Brava.

Račici u čaju, balon od gorgonzole, sunđer od kokosa, šampinjoni u ulju badema, zečiji mozak u raguu , teleća hraskavica na katolonski način, ledena ruža, kapsule ulja jetre bakalara, sferne masline, dimljena pena , cvetni papir, vazduh od meda sa cvećem I pistaćima, cvet u nektaru...

POGLEDAJ FOTOGALERIJU JELA restorana El Bulli

Sreli smo mnoge beogradske šefove kuhinja pa smo iskoisitiili priliku da pitamo kako se njima dopao film koji je prikazan:

Goran Pošpil, šef kuhinje i vlasnik restorana Godišnja doba (privremeno zatvoren) nam je rekao:

"El Bulli je avangardni restoran, a sve sto je avangarda uvek je primamljvo jer je dugačije.Ovo je eksperimatisanje, I nije stvar samo u ukusima već I celokupnom ugođaju koji je fantastičan".

Milionima gurmana širom sveta zauvek će ostati neostvaren san da probaju nešto iz kreativnog menija restorana El Bulli, jer je on sada transformisan u "Gastronomski naučno-istraživački centar", fokusiran na proširivanje granica ekperimentalne kuhinje.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.