Pobednici festivala nezavisnog filma Sandens

PARK SITI, Juta, 29. januara 2012. (Beta-AP) – Film “Beasts of the Southern Wild”, u kojem glavnu ulogu tumači osmogodišnja devojčica, i dokumentarac “The House I Live In”, čija je tema rat protiv dilera droge, osvojili su glavne nagrade na festivalu nezavisnog filma Sandens.

“Beasts of the Southern Wild” Bena Zejtlina (Benh Zeitlin) osvojio je festivalski gran pri u selekciji američkog igranog filma a “The House I Live In” Judžina Džareckog (Eugene Jarecki) istu nagradu u selekciji američkog dokumentarnog filma.

Film Bena Zejtlina, 29-godišnjeg debitanta, prati sudbinu devojčice po imenu Hašpapi (Hushpuppy – Tišekuca), koja živi sa ocem na jugu SAD, u oblasti delte Misisipija. Njegovo ostvarenje je takodje dobilo nagradu za najbolju fotografiju.

Dokumentarac “The House I Live In” bavi se socijalnim, finansijskim i ljudskim gubicima u ratu s krijumčarima i dilerima droge.

Džarecki je, primajući nagradu, nazvao ovaj rat “tragično nemoralnim, pogrešnim i loše vodjenim”,

“The Invisible War”, dokumentarac o silovanjima u vojsci, dobio je nagradu publike, a isto priznanje je dobio i Džon Hoks (John Hawkes) za dramu “The Surrogate” o paralizovanom 38-godišnjaku koji

Za najbolje strane filmove žiri je proglasio dokumentarac “The Law In These Parts” o pravosudnom sistemu Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama, kao i dramu “Violeta Went To Heaven” o čileanskoj muzičarki Violeti Para (Parra).

Publika je za najbolja inostrana ostvarenja proglasila dokumentarac “Searćing For Sugar Man” – koji je dobio i specijalnu nagradu žirija – i dramu “Valley of the Saints”.