Danas prvi samit EU u 2012.

BRISEL, 30. januara 2012. (Beta-AFP) - Evropski lideri okupiće se u ponedeljak posle podne u Briselu na prvom ovogodišnjem samitu, na kojem će u centru pažnje biti polemika o visini pozajmice koja će biti dodeljena Grčkoj.

U Belgiji je u nedelju uveče počeo generalni štrajk u znak protesta zbog mera štednje uvedenih kao odgovor na finansijsku krizu. Očekuje se da će štrajk u velikoj meri paralisati zemlju.

Prvi put posle dužeg vremena, samit se ne održava u atmosferi "panike" zbog evra.

"Evropa više nije na ivici bezdana", ocenio je u nedelju uveče francuski predsednik Nikola Sarkozi i dodao da se "kriza smiruje".

Uprkos tome, Grčka ozbiljno brine njene partnere u EU.

Ta zemlja pregovara sa bankama o otpisu duga od 100 milijardi evra. Paralelno s tim, Nemačka se opire davanju obećane pomoći Atini u iznosu od najmanje 130 milijardi evra, bez pojačane kontrole politike te zemlje.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je današnjem izdanju Vol strit džornala da Grčka neće dobiti više novca ako ne sprovede najavljene reforme i smanji deficit.

Vlasti u Berlinu predložile su i da se Grčka stavi pod evropsko tutorstvo s pravom veta na budžetske odluke Atine. Taj predlog je naišao na protivljenje Grčke, ali i nekih članica EU.

Pored Grčke, tema samita biće i novi sporazum kojim će biti uvedene strože mere zajedničke evropske budžetske discipline.

Pogledajte još