Top 10 saveta da duže ostanete mladi!

Dovoljno je da se odgovorno odnosite prema svom telu, vodeći računa o njegovom zdravlju i izgledu na prirodan način, kao što su zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost. Videćete da nije potrebno mnogo da vaše telo bude zdravo, vitalno i lepo.

Vežbajte najmanje 40 minuta dnevno
Veoma je važno da redovno i pravilno vežbate. Svaki vid rekreacije je dragocen, ali su napoželjnije aktivnosti u kojima su uključene sve grupe mišića, kao što su brzo hodanje ili plivanje na primer.

10.000 koraka dnevno
Pešačite, pešačite, pešačite! Koristite svaku priliku za to – izađite nekoliko stanica ranije iz prevoza i ostatak puta prepešačite; ne koristite lift, već idite stepenicama… Od značajne pomoći će vam biti i brojač koraka koji je vrlo dostupan, a koji će vam koristiti u motivisanju da svakog dana izmerite koliko ste pešačili, sve dok ne dostignete potrebnu brojku od 10.000 koraka dnevno.

(old_image)

Ojačajte butne kosti
Za nesmetano funkcionisanje koštanog sistema i dobro držanje tela, bitne su zdrave i jake butne kosti, kao i predeo kukova. Kako vreme bude odmicalo, sve više ćete postajati svesni koliko je u poznom dobu dragocena vitalnost ovih delova tela.

Ishrana bazirana na proteinima
Prema rezultatima nekih istraživanja, osobe koje za doručak imaju obrok bogat proteinima su mršavije i imaju manju potrebu za hranom tokom dana od osoba koje doručkuju ugljene hidrate. Zato namirnice od belog brašna, kao što su beli hleb, peciva, testenine i sl. svedite na minimum.

Bavite se hobijem
Bavljenje hobijem u kome uživate će vas opustiti i rasteretiti i više nego što pretpostavljate. Stres i depresivna stanja su najveći uzrok starenja. Sat vremena dnevno koje provedete radeći nešto što vas ispunjava i u čemu uživate, ne razmišljajući o obavezama i problemima, predstavljaće pravi melem za vaš mozak i duh.

(old_image)

Aktivan seksualni život
Osim što predstavlja uživanje, opušta i popravlja rapoloženje, seks blagotvorno utiče i na zdravlje. Poslednja istraživanjim koja su sprovedena na Vilkis univerzitetu u Pensilvaniji (SAD) samo su potvrdila saznanja brojnih prethodnih studija u vezi sa uticajem seksa na zdravlje. Redovan seks značajno utiče na jačanje imuniteta, na obnavljanje i regeneraciju ćelija, kao i na povećanje energije organizma. Smatra se da je idealno imati seks 3 puta nedeljno.

Ne preterujte sa voćem
Iako nema sumnje da je voće jako zdravo, zbog šećera koje ono sadrži, neophodno je povesti računa o količini, vrsti i vremenu uzimanja voća.

Omega3 masti
Ljudski mozak sastoji se od 90 odsto lipida. Zato je za pravilno funkcionisanje mozga veoma važno unosti u organizam Omega 3 masti. One se nalaze u orahu, lešniku, bademu, ribi i suvom voću.

Venčajte se
Studije koje su obuhvatile osobe koje su u braku i one koji su samci, pokazale su da je život u zajednici sa partnerom mnogo zdraviji, naročito za muškarce. Stopa smrtnosti oženjenih u odnosu na singl muškarce je niža za 9 odsto. Čak i oženjeni koji imaju štetne i nezdrave navike kao što su cigarete, alkohol i sl. duže žive u odnosu na neoženjene u 6,1 odsto slučajeva. U slučaju žena, brak je prednost u samo 2.9 odsto slučajeva. Neki će možda primetiti ironiju, no dobro…

(old_image)


Hodajte bosi

Depresija je jedna od vodećih bolesti savremenog čovečanstva, a smatra se da je upravo to neki vid čovekove kazne zbog toga što se udaljio i otuđio od prirode, zemlje, sunca… Plivanje i hodanje bosih nogu po zemlji direktno uspostavlja vezu između čoveka i prirode i njene energije. Ove aktivnosti ne samo što relaksiraju, nego iz čoveka izvlače negativnu energiju, a pune ga životnom energijom prirode.

Zato, što više vremena provodite u prirodi, na izletima, u šetnjama, a daleko od gradske verve i gužve u tržnim centrima. I hodajte bosi, a priroda će već učiniti svoje.

Pogledajte još