Gradjevinari zajedno na tenderima

BEOGRAD, 30. januara 2012. (Beta) - Gradjevinske firme iz Srbije i Slovenije nastupaće zajedno na tenderima u regionu i na drugim tržištima, a očekuje se da će prvi ugovoreni poslovi biti u zemljama Zaliva, izjavio je u ponedeljak kopredsednik konzorcijuma gradjevinara Srbije i Slovenije FENIKS i predsednik kompanije PSF "Farman" Branislav Grujić.

"Procenjuje se da će na teritoriji zalivskih zemalja u narednih pet godina investicije premašiti 700 milijardi dolara. To je šansa da domaći gradjevinari, koji su imali veliki ugled u svetu, udruženi sa slovenačkim, konkurišu za velike poslove i dobrom ponudom nadmaše konkurenciju", rekao je Grujić agenciji Beta.

FENIKS je osnovan prošle nedelje u Beogradu, a zajednički nastup članica tog konzorcijuma biće moguć, prema njegovim rečima, za par meseci, kad budu okončane sve pravne formlanosti vezane za organizaciju konzorcijuma i zajedničcko učešće na tenderima.

U konzorcijumu je oko 40 srpskih i slovenčkih firmi koje zapošljavaju 30.000 ljudi i imaju godišnji obrt od četiri milijarde evra. Medju njima su is Srbije "Energoprojekt", "Napred", "Putevi Užice", PSP "Farman", "Gemaks" i "Simo", a iz Slovenije "Hidria", "Gorenje", "Helios" i "Fragmat".

Pogledajte još