Četvrta faza obnavljanja toplana u Srbiji

BEOGRAD, 30. januara 2012. (Beta) - Predastavnici vlade Srbije i Nemačke objavili su u ponedeljak pocetak četvrte faze modernizacije toplana u Srbiji vredne 66,3 miliona evra, u okviru koje će u naredne četiri godine biti obnovljeno još 18 toplana.

Na prezentaciji tog programa rečeno je da se rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji odvija kroz sufinansiranje vlada Nemačke i Srbije, a realizuju ga Nemačka razvojana banka (KfW) i Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Nemački ambasador Volfram Mas je rekao da je Nemačka izdvojila 45 miliona evra kredita i dva miliona evra donacije, koliko je dao i Evropski fond za Zapadni Balkan. Nemačka je i otpisala Srbiji dug od 9,25 miliona evra pod uslovom da se ta sredstva ulože u unapredjenje energetske efikasnosti, dodao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu infrastrukture i energetike Srbije Dušan Mrakić je rekao da će dobijena sredstva za obnjavljanje toplana vlada preneti na lokalne samouprave.

On je napomenuo da ce Vlada Srbije iz budžeta učestvovati sa 9,2 miliona evra u četvrtoj fazi programu revitalizacije toplana, ističući da će i dodatno osloboditi potrerebnu robu i uzluge plaćanja PDV-a.

Pogledajte još