Operacija u SAD jedini izlaz za Stanišića

HAG, 30. januara 2012. (Beta) - Bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić upozorio je Haški tribunal da bi operacija u SAD mogla biti "jedini mogući izlaz" za njegovu bolest, pošto takav zahvat u Holandiji "nije moguć".

Tribunal sudi Stanišiću po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Stanišić godinama pati od hronične bolesti organa za varenje zvane paučitis.

U pismu, koje je 27. januara uputio komandantu sudskog pritvora, Stanišić je naglasio da mu je tog dana u haškoj bolnici Bronovo specijalista koji ga leči, doktor Hejnen (Geenen) preneo "uznemiravajuću vest" da mu ne sme dati drugu dozu "biološkog preparata" u okviru nedavno prepisane terapije, zato što "ona može biti smrtonosna". Hejnen se prethodno, po Stanišićevom tumačenju, konsultovao sa svojim holandskim kolegama.

Reakciju svog organizma na prvu dozu te terapije, Stanišić u pismu, koje je Beti danas dostavio njegov branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash), opisao je kao "izuzetno tešku".

"Takodje mi je rekao da poslednja opcija, operacija, nije moguća u Holandiji, jer sam do sada već tri puta operisan. Kao mogući izlaz, on je rekao da će preporučiti Tribunalu da me pošalju u SAD, u Klivlend kliniku, koja se jedina uspešno bori protiv ove bolesti", napisao je Stanišić komandantu pritvora.

On je zatražio i da Tribunal organizuje telefonsku konsultaciju izmedju doktora Hejnena, šefa klivlendske klinike Boa Šena i njegovog beogradskog lekara Dina Tarabara sa Vojnomedicinske akademije. "Ja vas posebno molim da to učinite, jer je to poslednja šansa koju ja imam", napisao je Stanišić.

Pogledajte još