Pipkanje u japanskim vozovima

Blizu 64 odsto Japanki između 20 i 30 godina izjavilo je da su bile žrtve pipkanja u vozovima, podzemnoj železnici, gradskim autobusima i tranzitnim stanicama u Tokiju pri presedanju.

Gotovo dve trećine žena koje su odgovarale na anketna pitanja tokijske gradske vlade i direkcija železnice i metroa izjavile su da su bile žrtve "pipkanja", ali i napadnog milovanja potpuno nepoznatih muškaraca u vozilima javnog saobraćaja i na stanicama, izvestio je visokotiražni tokijski dnevnik "Jomiuri".

Mnogima od njih, kako su priznale u anonimnoj anketi, to se u roku od godinu dana desilo i nekoliko desetina puta.

Drsko pipkanje odavno je problem u prepunim međugradskim vozovima i tokijskom metrou, posebo u vreme jutarnjeg i popodnevnog saobraćajnog špica.

U poslednjih nekoliko godina japanska železnica, ali i direkcija metroa, svakog decembra u kompozicije uvodi vagone s oznakom "Samo za žene", ne bi li pripadnice lepšeg pola poštedele nepristojnosti "razularene rulje pijanih muškaraca koji se vraćaju kućama sa gozbi i pijanki koje kompanije organizuju na kraju godine" - ocenio je tokijski list.

"Pipkačima" sudovi izriču vremensku kaznu od sedam godina zatvora ili novčanu kaznu od 50.000 jena (oko 371 evra). Međutim, mali broj žrtava policiji prijavi nepodopštine - bilo zbog stida, jer bi moglo da se zaključi da su se same "izazivački ponašale", bilo zbog orga što ne veruju da će ih policija shvatiti ozbiljno i efikasno delovati.

Najnovije istraživanje pokazalo je da se žene u najvećem broju slučajeva ili sklone i pobegnu ili napasnika javno izgrde, neretko ošamare ili se zaštite tašnom ili torbom.
Neke, nemoćne da se suprotstave, samo omogućavaju da produži neželjeno milovanje.

Upitane kako bi zvaničnici mogli da zaustave bezobrazluk napasnika, najveći broj žena založio se da se u vozovima i metrou uvedu vagoni samo za žene i posebni autobusi za "slabiji pol".

U anketi krajem novembra učestvovale su 632 žene, a 403 ili 63,8 odsto potvrdno je odgovorilo na pitanje da li su bile izložene "nepodopštinama u vozovima i metrou".

Gradske vlasti Tokija i uprave javnog saobraćaja tek treba da smisle kako će reagovati na seksističke predloge o posebnim vozilima za žene.

(FoNet)

TOKIO, 13. avgust 2008.

Pogledajte još