Krivična prijava protiv sedam direktora

BEOGRAD, 31. januar 2012. (Beta) - Poreska uprava podnela je krivičnu prijavu protiv sedam direktora i osnivača privatnih firmi zbog sumnje da su, sa još 23 pomagača, oštetili državu za 30 miliona dinara.

Oni su 2009. i 2010. godine oštetili budžet Srbije za 29.966.029,21 dinara utajom poreza, pranjem novca, zloupotrebom službenog položaja i falsifikovanjem službene isprave, saopštila je u utorak Poreska uprava.

Poreska uprava je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu podnela krivičnu prijavu protiv direktora privrednog društva "Aman" M.Dj, direktora Lj.S i finansijskog direktora privrednog društva "Erma" S.M, direktora Z.F, i osnivača privrednog društva "Mega sistem gradnja" S.P, osnivača privrednog društva "Lignum inženjering" D.I, i direktora privrednog društva "Gačić co" Ž.G, iz Beograda.

"Prijavljeni su uz pomaganje još 23 lica, u periodu od 2009. do 2010. godine, u nameri izbegavanja plaćanja poreza pribavili lažne račune o nabavci dobara i usluga od takozvanih 'peračkih' preduzeća, čime su neosnovano koristili porez sadržan u izdatim računima kao prethodno plaćen, sa pravom na odbitak, po kom osnovu su umanjili obavezu za obračun i plaćanje PDV u iznosu od 13.237.114,82 dinara", piše u saopštenju.

Oni su novčana sredstva nakon uplate na poslovne račune "peračkih" preduzeća dalje prebacivali na račune poljoprivrednih gazdinstava, koja su potom podizala gotovinu na ime falsifikovanih otkupnih listova poljoprivrednih proizvoda i istu vratili uplatiocima uz zadržavanje provizije od tri odsto.

U saopšteju se navodi da su na taj način izbegli obavezu za obračun i plaćanje poreza na dohodak gradjana u ukupnom iznosu od 16.728.914,39 dinara.

Nakon saslušanja od strane istražnog sudije zbog osnovane sumnje da su izvršili navedena dela, za petnaest lica je 24. januara odredjena mera pritvora u trajanju do 30 dana, dok se jedno lice od ranije nalazi u pritvoru.

Pogledajte još